Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Η Ιταλία μετά τη συμμαχία της με τη Γερμανία επιθυμούσε να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο θάλασσα.Έτσι άρχισε τις εχθροπραξίες και κατά της Ελλάδας. Η σοβαρότερη από αυτές ήταν ο τορπιλισμός του αντιτορπιλικού "Έλλη" στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγύστου 1940 κατά τη διάρκεια του εορτασμού προς τιμήν της Παναγίας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟ ΤΟΥ "ΕΛΛΗ"









Τα γεγονότα ύστερα από αυτή την ενέργεια είναι γνωστά σε όλους μας. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, όπως είδαμε και στο προηγούμενο μάθημα, η Ιταλία, μέσω του πρεσβευτή της, ζητά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι. Μεταξά την παράδοση της χώρας. Η απάντηση του ελληνικού λαού ήταν το ιστορικό "ΟΧΙ".
Έτσι ξεκινά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με την είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο ελληνικός στρατός όχι μόνο θα αποκρούσει την επίθεση αυτή, αλλά θα κάνει και την αντεπίθεσή του και θα καταλάβει και τη Βόρεια Ήπειρο.
Ο Χίτλερ βλέποντας τους συμμάχους τους, τους Ιταλούς, να αποτυγχάνουν να κυριεύσουν την Ελλάδα αποφασίζει να επέμβει ο ίδιος τον Απρίλιο του 1941.
Η επίθεσή του θα γίνει από ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Ο ελληνικός στρατός θα αμυνθεί και πάλι σθεναρά. Στο οχυρό του Ρούπελ και σε όλο το μέτωπο ο ελληνικός στρατός θα γράψει και άλλες ένδοξες σελίδες στην ιστορία του.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ



Όμως ο αντίπαλος στρατός είναι ισχυρότερος και οι Έλληνες στρατιώτες πολύ κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις συνεχείς μάχες. Έτσι οι Γερμανοί θα μπουν στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε λίγες μέρες, 27 Απριλίου του 1941, θα φτάσουν στην Αθήνα.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Λίγο αργότερα θα πέσει και στα χέρια των Γερμανών και η ηρωική Κρήτη, (Μάιος 1941) ύστερα από μεγάλη αντίσταση των κατοίκων της.
ΔΕΙΤΕ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ  ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η νίκη των Γερμανών στην Ελλάδα θα συνοδευτεί από απώλειες μεγάλου αριθμού δυνάμεων και σημαντική καθυστέρηση στο Γερμανορωσικό μέτωπο, πράγμα που θα τους οδηγήσει στην ήττα τους από τους Ρώσους.
Οι Γερμανοί θα παραχωρήσουν τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης στους συμμάχους τους Βουλγάρους, ενώ την υπολοιπη χώρα τη μοιράστηκαν με τους Ιταλούς. Έτσι αρχίζει για την Ελλάδα μια περίοδος άγριας και φριχτής τριπλής κατοχής.
Η πείνα και η εξαθλίωση θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα ,αλλά θα πλήξει κυρίως τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα την Αθήνα και τον Πειραιά.
Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και κυρίως μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά ο λαός δε θα σκύψει το κεφάλι και γρήγορα θα οργανώσει την αντίστασή του φτιάχνοντας αντιστασιακές οργανώσεις και ξεκινώντας τον ανταρτοπόλεμο εναντίον των κατακτητών σε όλη τη χώρα.
Το Σεπτέμβριο του 1941 θα ιδρυθεί το Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο Ε.Δ.Ε.Σ ( Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) και τον Απρίλιο του 1943 η Ε.Κ.Κ.Α. ( Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση).
Η αντίδραση των κατακτητών θα είναι πολλές φορές απάνθρωπη. Πόλεις και χωριά θα καούν και χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από τα αντίποινα. Τα ολοκαυτώματα των Καλαβρύτων και του Διστόμου θα μείνουν ακόμη και σήμερα στη μνήμη όλων μας και θα αποτελέσουν ένα στίγμα για τους κατακτητές το οποίο δε θα μπορέσουν να εξαλείψουν ποτέ.

 ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ  ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ  Γ. ΡΙΤΣΟΥ 


Ο χειμώνας του 1941-1942 θα είναι ο πιο δύσκολος για τον ελληνικό λαό και θα αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα, όμως το ηθικό του λαού θα αναπτερωθεί από τις γενναίες αντιστασιακές πράξεις όπως  υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941 από το Μανόλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, που ήταν και η πρώτη πράξη αντίστασης, 

η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942) κ.α. .
Η αντίσταση του λαού σε συνδυασμό με τις νίκες των συμμάχων στην υπόλοιπη Ευρώπη θα οδηγήσει στη ήττα των δυνάμεων του Άξονα και την απελευθέρωση της Ελλάδας στις 12 Οκτωβρίου 1944.
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ